ya sabır



Bu ağaç gibi kocaman ama ot olduğu da tipinden belli dev dikenimsi bitki, Bodrum yarımadasının her yerinde görebildiğimiz bir kaktüs olan sabır otu. Ya da sabırlık. Ya da Sabır. Google'da mogıl'da sabır otu diye arayınca hemen Agav diye çıkıveriyor. Başka gezegenden gelmiş gibi yahut mezozoyik çağdan kalma gibi genel bitki örtüsünden ayrı duran ilkel görünümü sebebiyle Bodrum'da dolaşırken hemen göze çarpıyor. Zaten gogıl mogıl bu agav'ın anavatanını Meksika diye gösteriyor. Tee Meksika'dan buralara nasıl gelmiş bilemem. Kim bilir, belki de mezozoyik çağlarda burdan Meksika'ya gitmiştir?

Efenim niçün sabır otu? Çünkü bu bitkicağız ilk yeşillendikten ancak on sene sonra o ağaç gibi kocaman çiçeğini çıkarıyormuş, o da bir mevsimde kuruyup gidiyor imiş. Yalnız kulaktan dolma bilginin kötü tarafı şu ki, on senenin sonunda çiçeği çıkarıp hepten soluyor mu, yoksa çiçek soluyor da bitki yaşamaya devam ediyor ve on senede bir yeni çiçek mi çıkarıyor, onu tam anlayamadım. Bana ikincisi daha olur gözüküyor.



Şimdik burada en fazla elli metrelik bir mesafe içinde bulunan dört adet sabır otunun fotoğrafları var. Hadi yaklaşık 50x50=2500 metrekarelik bir alan diyelim. 2500 metrekarede dört çiçek açmış sabırotu, 10000 metrekarede 16 çiçek açmış sabır otu eder. Bir sabır otu on senede bir çiçek açıyorsa aynı alan içinde toplam 16x10= 160 sabır otu var demektir. Bu da demektir ki Bodrum bölgemizde dönüm başına yaklaşık 16 sabır otu düşmektedir. Bu da demektir ki Bodrum'un her 62,5 metrekaresinde bir sabur otu mevcuttur.

No comments: